Çeşme, İzmir'in 94 km. batısında, kendi adını taşıyan yarımadanın en ucunda kurulmuştur. Turkuaz renkli denizi, altın rengindeki kumsalları, birbirinden güzel koyları, şifalı suları, görenleri hayran bırakan doğası, renkli gece hayatı, adrenalin tutkunlarının favorisi spor aktivitelerine elverişli yapısıyla Çeşme yediden yetmişe herkesin kalbini çalan yerlerden biridir.

Çeşme'de Gezilecek Yerler

Çeşme Kalesi

2. Beyazıt tarafından 1508 yılında dikdörtgen biçiminde yaptırılan kale, 6 kulesi ve üç yanındaki hendeklerle muhteşem bir görüntü oluşturur. İlk yapıldığı zamanlarda denize sıfır olarak inşa edilen kale, zaman içerisinde denizin doldurulmasıyla daha içte kaldı. Kaleyi ziyaret ettiğinizde, kalenin önünde Büyük Türk Komutanı Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa'nın yanında aslanı bulunan heykeli de görülebilmektedir.

Alaçatı

Taş evleri, dar sokakları, rüstik butik otelleri, masmavi denizi, koyları, eğlenceli beach club’ları ve hareketli gece hayatı ile Alaçatı, Çeşme ilçe merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Büyük ölçüde 1800’lü yıllara kadar uzanan Yunan geçmişinin bir sonucu olarak zengin bir tarihe sahip olan Alaçatı’da, geleneksel Rum taş evleri hala dikkat çekici güzelliği ile, bugün Alaçatı’nın begonvil kaplı ve Arnavut kaldırımlı sokaklarında yer almaktadır.

Alaçatı Yel Değirmenleri

1850li yıllardan kalma yel değirmenleri merhum Alaçatı belediye başkanı Nazım Aydoğdu hatırasını yaşatmak için Selçuk Yaşar tarafından restore ettirilmiş ve 7 Temmuz 1986 yılında turizme açılmıştır. Alaçatı’nın merkezinde yer almaktadır.

Ildır Köyü

Ege’de çekilen dizilere ev sahipliği yapan Ildır Köyü; taze balıkların tadını çıkarabileceğiniz sahil restoranları, huzurlu ve sakin atmosferi, yerel köy kahvesi, doğal ve organik reçelleri, sakızı ve muhteşem gün batımı manzaraları ile ünlüdür. Muhteşem plajı ve köyün her yerinden yürüyerek ulaşabileceğiniz yerel pazarı ile Ildır Köyü, Yunanistan’ın Sakız Adası’nın tam karşısındaki konumu ve Çeşme ilçe merkezine ortalama 25 km uzaklıktaki mesafesi ile, ilçenin tarihi ve turistik köylerinden biridir.

Ilıca

Ilıca, Çeşme’nin önemli turistik noktalarından biridir ve ünlü Ilıca Plajı’na ev sahipliği yapar. Ilıca, sıcak termal suları ve altın rengi kumuyla ünlüdür. Hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken bir tatil beldesidir.

Çeşme Müzesi

Daha çok Erythrai, Çeşme ilçe merkezi, Alaçatı ve Kalemburnu yöresinden çıkan eserlerin sergilendiği tarihi Çeşme Kalesinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesinde 320 adet arkeolojik, 126 adet etnografik eser ile 31 adet sikke, toplam olarak 477 adet eser teşhir edilmektedir.

Kervansaray

1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapılan Kervansaray Çeşme'ye ayrı bir özellik katar. Tarih içinde özellikle yabancı tüccarların konaklaması için kullanılan kervansaray günümüzde 45 odalı bir otel olarak hizmet vermektedir. Kervansaray ‘da ayrıca gece eğlence mekânları ve alış-veriş merkezleri de bulunmaktadır.

Çeşme Kent Belleği Müzesi

Cumhuriyetimizin 100. Yıl kutlamaları kapsamında eski Gümrük Binasının restore edilmesiyle açılan Çeşme Kent Belleği Müzesi, Çeşme’nin tarihsel dönemlerine, kültürel mirasına ve sosyal yaşantısına tanıklık eden eşsiz eserleri ve anıları ziyaretçilerine sunmaktadır.

Çeşme ve Çeşme'ye Yakın Müze,
Antik Kentler ve Ören Yerleri

Erythrai Antik Kenti

Çeşme’nin 20km kuzey doğusunda yer alan Ildırı Köyü’nün Antik dönemdeki adı Erythrai’dir. Kentte ele geçen bulgular, İlk Tunç Çağı’ndan bu yana yerleşimin olduğunu göstermektedir. MÖ. 8 yüzyıl'dan M.Ö. 4. yüzyıl'a kadar iskân ve yerleşimlerine işaret ettiği sanılmaktadır. Antik İyonya bölgesinin sosyal politik değişimlerinde etkin rol oynadığını ortaya koyan buluntular Helenistik, Roma dönemlerine işaret ettiği görülmektedir. Urla – Ildırı arası 44 km’dir.

Limantepe Kazıları

Urla’da deniz kıyısındaki İskele Mahallesi'nde yer alan Limantepe en azından M.Ö. 4. binden 2. bin sonuna kadar tüm kültürleri kesintisiz olarak yansıtmaktadır. Antik Klazomenai kenti de dikkate alınacak olursa, Klasik Çağ’ın sonuna kadar kültürel süreklilik devam etmektedir. Bu özellik Batı Anadolu’da sadece Liman Tepe’de görülmektedir. İzmir bölgesinde tespit edilen ve kazılan prehistorik merkezler Liman Tepe ile büyük bir kültürel birikimi ortaya koymuştur

Köstem Zeytinyağı Müzesi

Urla’da bulunan Dünyanın en büyük zeytinyağı müze kompleksi özelliğini taşımaktadır. Türkiye’deki geçmişten günümüze kullanılan tüm zeytinyağı üretim tekniklerinin görülebileceği müze, son yıllarda gelişen müzecilik anlayışları doğrultusunda, eğitim, öğrenme, araştırma, bilim, sanat, tasarım ve projecilik işlevlerini de kapsamaktadır. Köstem Zeytinyağı Müzesi aslında bir teknoloji müzesidir.

Efes Antik Kenti

Selçuk’ta yer alan Efes, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır. Antik dönemin en önemli merkezlerinden biri olan Efes, tarih öncesi dönemden başlayarak Helenistik, Roma, Doğu Roma, Beylikler ve Osmanlı dönemleri boyunca yaklaşık 9000 yıl kesintisiz yerleşim görmüş ve tarihinin tüm aşamalarında çok önemli bir liman kenti ve kültürel ve ticari merkez olmuştur. Yine aynı bölgede bulunan Meryem Ana Evi, Ayasuluk Tepesi, Saint Jean Bazilikası, Çukuriçi Höyük de mutlaka ziyaret edilmelidir. Urla – Efes arası 58 km’dir.

Klazomenai Antik Kenti

Urla’da bulunan 12 İyon kentinden birisi olan Klazomenai Antik Kenti, Limantepe’den batıdaki Ayyıldız ve Cankurtaran tepeleri eteklerine kadar yayılmaktadır. Bir bölümü Karantina Adası üzerindedir. Klazomenai’de kazısı tamamlanan zeytinyağı işliği, bugün de kullanılan teknolojinin 2600 yıl önce dünyada ilk defa bu bölgede geliştirildiğini kanıtlamaktadır.

Teos Antik Kenti

Sığacık’a yürüme mesafesinde deniz kenarında bulunan Teos bundan 3 bin yıl öncesine kadar Kuzey İon’un başkenti konumundaydı. Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olarak bilinmektedir. Teos’un antik dönemde mimari alan ve ticarette önemli bir yeri vardır. Teos, bir dönem İyon şehrinden huzursuzluk yarattıkları ileri sürülerek kovulan sanatçılara kapılarını açmış, tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği’nin kurulduğu bir kent olmuştur. Oldukça yaşlı zeytin ve menengiç ağaçları antik kentin doğal anıtlarıdır. Bu zeytin ağaçlarından birisi de kentin simgesi haline gelen, yaklaşık 2000 yaşındaki Teos Antik Zeytin Ağacı’dır. Urla – Sığacık arası 36 km’dir.

Notion Antik Kenti

Liman kenti olan Notion, bugünkü Ahmetbeyli köyünün sınırları içindedir. Kolophon’a 15 km uzaklıktadır. Günümüz köylüleri tarafından “Kale“ olarak adlandırılan Akropol, iki tepe üzerine oturmakta ve kentin baş tanrıçası Athena Polias’a adanmış olan tapınak, Akropol'ün batı tepesi üzerinde denize tümüyle hakim bir konumda bulunmaktadır. Kentin batı ve kuzeyindeki iki kapısı ayaktadır. Akropolün üstünde Samos Adası ve Kuşadası’na doğru harika bir deniz manzarası vardır. Hellenistik Dönem’de yapılmış sur duvarları, çok iyi durumdadır. Kentin doğu ucunda tiyatro, agora, bouleuteriyon, batı ucunda avlu ortasında çok küçük bir Athena Tapınağı bulunmaktadır. Urla – Notion Antik Kenti arası 66 km’dir.

Kolophon Antik Kenti

Değirmendere Mahallesi’nin doğusunda kurulmuş olan Kolophon, deniz kenarında kurulmayan tek İyon yerleşimidir. Kolophon, 12 İyon şehrinden biridir. Güçlü bir donanmaya ve süvari birliğine sahip olmasına rağmen, birçok savaştan zarar görmüş ve deniz korsanları zamanında bile Lidya, Pers ve Makedonya kuvvetleri tarafından yönetilmiştir. Kolophon MÖ 302’de Lysimakhos tarafından yıkılınca, onun komşu şehri olan Notion önem kazanmıştır. Urla – Kolophon Antik kenti arası 35 km’dir.

Doğal Alanları Gezerken Dikkat Edilecekler

Doğal ve hassas alanları ziyaret ederken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
Bizimle İletişime Geçin!